
|
      |
|

|
|
En av anledningarna till att man reser iväg är ju för att upptäcka ett annats lands spännande matkultur. Så är det i alla fall för mig. Dock så man kan tro att det faktum att man är vegetarian gör det hela mycket svårare, speciellt när det kommer till länder där kosten till stor del består av mycket kött. Passande nog åkte jag ned till Italien med min pappa under februari månad för att sedan bila upp till Sverige och då bestämde jag mig för att undersöka detta. |

Jag bestämde mig för att äta en hyfsat stadig frukost ifall det nu inte skulle finnas något vegetariskt på flygplatsen, för det kan faktiskt vara ett problem då många envisas med att lägga på någon skinkbit eller lite skagenröra på dessa inplastade mackor. Jag hade dock turen att få tag på en ostmacka, det var dock den sista som fanns, så hade vi varit två vegetarianrer hade det varit värre. Jag kikade även efter något veganskt, och vad jag kunde se så fanns det ingenting utan animalier.
På själva flyget kan man också köpa något att äta. Där fanns både pizzaslicear, toasts och chips att köpa.

Efter ett par timmars flyg och bussresa var vi till slut framme i Rom. Så efter vi hade lämnat av vår packning begav vi oss ut för att undersöka denna mycket vackra stad.
Ett av våra mål var självklart Colosseum där jag hittade denna matbuss som hade mycket goda mackor att erbjuda. Jag valde en med mozzarella, tomat och basilika, men det fanns även med endast tomat och basilika om nu skulle vilja undvika osten. Fråga dock alltid om det är margarin eller smör på mackorna om du vill undvika mjölk. |
 |
| |

|
Sådana här matbilar finns lite överallt i Rom, så man behöver väldigt sällan vara utan mat. Dock så kan det vara lite klurigt att hitta något veganskt då det som sagt gärna ingår ost, men italienarna är väldigt serviceinriktade och hjälper gärna till. Därför brukar det inte vara några problem med att få en egendesignad macka om man nu inte tål eller äter något speciellt.
|
| |
|

|

|
Italien kryllar verkligen av både caféer och restauranger som verkligen är sprängfyllda med olika läckerheter och underbara smakupplevelser. Det jag älskar mest med det här landet är att du kan gå in vart som helst och allt smakar fullkomligt gudomligt. Jag har aldrig varit med om dålig mat i Italien. Till och med den italienska snabbmaten, om man ens vågar kalla den för det, håller tio gånger högre standard än den svenska. Råvarona håller helt enkelt en högre kvalitét plus att de matvaror som vi räknar som lite lyxiga, mer eller mindre är standard här nere.
Pizza är något som Italien är väldigt känt för, vilket är helt förståeligt då de är otroligt goda. Mozzarellan håller den höga standard man förväntar sig, permesan finns till hand vid alla bord och "kebabsås" skymtas inte någonstans. Istället dominerar råvaror som ruccola, säsongens grönsaker och vitlök pizzamenyn. Jag lyckades klämma i mig borde två och tre pizzor under resan som alla smakade underbart
.
|


Här är en pizzaslice från ett snabbmatställe som jag köpte innan vi skulle kliva på tåget för att ta oss från Rom uppåt Gardasjön och en restaurangpizza från ett lite finare ställe hos en av mina pappas vänner. Även om skillnaden var stor, så smakade båda fortfarande fantastiskt, framförallt om man tänker på priset. Pizzabiten från snabbmatstället kostade faktiskt bara 15 kronor. 
|

|

|
Man kan ju dock inte alltid äta ute, därför begav jag mig till två lokala matbutike i Rom för att se vad de hade att erbjuda, och jag blev inte så särskilt förvånad över det stora utbudet eftersom att italienarna som sagt använder sig av mycket pasta och ost. Men om man nu inte äter det så fanns det en del annat, som till exempel sojamjölk och margarin.



Jag hittade även vegetariska soppor där man endast ska tillsätta varmt vatten och låta stå en stund, ungefär som vårat Varma Koppen. Men det fanns också dessa vegetariska korvar, burgare och schnitzlar. Så det var ingen vidare akut på den veganska fronten heller! |

Efter ett par dagar var det dags för att ta avsked av Italien för att säga hej till Tyskland, ett land som är känt för sitt vegetariska utbud. Jag hann dock inte utforska detta så pass noga som jag ville, men jag hann stanna till på ett par ställen i alla fall. Men min kamera bestämde sig för att ladda ur under ett par tillfällen, så det bästa jag har att bjuda på är tyvärr mobilbilder.
Det bästa sättat att utforska ett land är ju att strunta i storstäderna och istället utförska byarna och se vad dessa har att bjuda på. Detsamma gäller självklart maten, och det var precis det här som vi gjorde. Vi stannade till i ett par tyska byar och det var faktiskt lite knepigare än vad jag trodde. Tyskland älskar ju sina fläsksvålar och korvar, så menyerna bestod till stor del av det. Jag lyckades dock hitta två vegetariska rätter: spaghetti med tomatsås samt en form av tysk/schweitzisk
pastaform där basen består av en pannkaksliknande smet som man sedan kokar, steker och därefter blandar med ost. Helt okej, dock inget jag skulle äta igen med nöje.

Såhär kunde det se ut. Aptitretande, visst?
|
| |

Marché är en restaurangkedja som strävar efter att servera hälsosam och miljövänlig mat. De har restauranger lite överallt, och delvis i Tyskland. De ligger oftast vid motorvägar och man kan lätt tro att det är en vanlig vägkrog med kött och pommes samt lite halvtaskig inredning, men Marchés restauranger är så långt ifrån det som möjligt. De har mängder av mat först och främst och man betalar per tallrik. Det fanns allt ifrån underbart potatismos och soppor till grytor, bakelser och matiga sallader. Vad jag kunde se var nästan allt ekologiskt, och det fanns en särskild disk för ekologisk läsk om man hellre föredrar det.



Maten smakade riktigt bra och det är inte ofta man kan få en nygjord och fräsch smoothie på en vägkrog. En annan födel var också att miljön var väldigt fin med en utomhuskänsla på möblerna, klätterväxter och olika små rum. En annan överraskning var att jag hittade äppelklyftor i potatismoset som faktiskt var riktigt gott!
Efterrätterna var helt makalöst stora och smakade ljuvligt. Det fanns allt ifrån marängpajer och muffins till chokladfyllda ting och saker jag inte ens kan identifiera, men som såg riktigt goda ut. Jag valde dock apfelstrudel, såklart. Man är inte i Tyskland varje dag, och här är de såklart som bäst. Krispig smördeg, söt äpplen och mjuka och lite lätt syrliga russin tillsammans med vaniljsås eller grädde. Grymt gott.


Efter ett par timmar på vägen var det dags att stanna till för att hitta någonstans att sova, men också äta. Vi hittade ett rätt litet och mysigt hotell som dessutom var väldigt billigt. Efter att vi lämnat våra grejer gick vi ut för att se vad staden hade att erbjuda. Deflesta hade någonting, dock så bestod rätterna mest av pommes och ketchup eller nån sallad. Till slut gick vi in på en mysig pubb med en rustik och medeltidskänsla. De hade lite mer att erbjuda och till slut beställde jag min första löksoppa. Den var verkligen jättegod om man borster från brödet som man låter ligga i. Mosigt och blött bröd är ingen favorit hos mig.



Att få tag på vegetariska och veganska livsmedel är allt annat än svårt i Tyskland då det mesta som sagt tillverkas här. De är även mycket duktiga på ekologiskt och har helt enkelt ett superbra utbud. Maten är även tre gånger billigare än i Sverige, så jag brukar köpa på mig en del så fort jag har chansen.
Till slut var det dags för att lämna Tyskland och köra igenom Danmark. Eftersom att det går rätt snabbt att köra igenom det landet gjorde vi bara ett snabbt stopp på en restaurang som låg längs vägen. I Danmark äts det mycket smörrebröd, det vill säga mörkt bröd med pålägg som biffar, grönsaker och röror på. Det fanns inget vegetariskt på menyn alls, dock var det inga problem med att få fram något då kassörskan var väldigt hjälpsam. Så det slutade med en oerhört god baguette med bland annat mozzarella och en tallrik med väldigt goda pommes.
Så blev man även mätt den dagen.

Det var allt jag hade bjuda på från den här resan. Överlag var det verkligen inga problem med maten, inte för veganer heller. Dock så blir det alltid enklare om man kan språket, kan tänka mig att det blir en aning svårare om man försöker kommunicera på engelska. Det var en väldigt trevlig som verkligen gav mersmak!
 |
|